Skip to content

De founders van Foodbart

In de jaren 70 startten Barts grootouders met een kippenkwekerij en -slachterij in Oostrozebeke. Barts ouders stampten in 2000 in kippenstad Deinze ook hun eigen bedrijf Chicken Masters uit de grond, waar ze kippen verwerken. Over kip maken ze ons dus helemaal niets wijs!

Foodbart_Bart-Founder-WeetWatJeEet-VersEtenjpg

De grootouders van Barts man Olivier hadden vroeger 3 beenhouwerijen in Brussel. Oliviers ouders beginnen in de jaren 80 met hun eigen beenhouwerij in Zottegem die Olivier vandaag samen met zijn zus verder zet. De passie voor kwaliteitsvlees kreeg hij dan ook met de paplepel mee.

Door de achtergrond van die ‘founding (grand)parents’ kan Foodbart zich vandaag verzekeren van kwaliteitsvlees en de controle op de verwerking ervan. Iets dat je proeft in onze burgers, salades en wraps.

#WeetWatJeEet

Not so guilty burgers!

Bij Foodbart geloven we dat wanneer je vlees eet, het zo lokaal en kwalitatief mogelijk moet zijn. Onze #guiltyburgers zijn dan ook niet zo schuldig makend wanneer je het verhaal erachter kent.

Het Limousin-vlees dat we gebruiken voor onze burgers komt op een duurzame manier van de wei tot op je bord. De runderen van jonge boer Axel grazen op grote open vlaktes in Nieuwpoort en krijgen voedzame spelt, eiwitrijke luzerne en suikerbiettopjes naast hun andere natuurlijke voeders. Nadat ze lokaal geslacht worden, verwerkt onze eigen beenhouwerij in Zottegem het vlees tot burgers van 100% Limousin-rund. Op die manier wordt het vlees over de hele productielijn gehouden aan onze hoge standaarden.

Ook onze Dierendonck-burger, gemaakt met het vlees van de meest gekende beenhouwerij van België, komt tot stand dankzij kwaliteitsrund van eigen bodem. En dat proef je aan het 100% West-Vlaams rood rundsvlees dat minimaal 6 maanden per jaar op de Vlaamse weiden vertoeft.

Spek voor ieders bek, ook voor wie belang hecht aan #lokaal vlees

Foodbart werkt uitsluitend met spek van het bekende Belgische Breydel. Hun varkensvlees wordt niet enkel uniek en artisanaal bereid in Gavere, maar de varkentjes worden door Ingrid en David lokaal gekweekt in Aarsele. Breydel zet hard in op duurzaamheid, milieu- en diervriendelijkheid. Zo kan je erop vertrouwen dat het vlees respectvol, gecontroleerd en kwalitatief tot stand komt.

Met respect voor mens en kip

De kip is zoals velen weten hét symbool van Deinse trots. En wat ons nog trotser maakt, is weten dat al ons kippenvlees op een duurzame manier tot stand komt met respect voor mens en kip. De dieren worden namelijk lokaal gekweekt in Grammene door boer Jan. Het welzijn van de kippen en de smaak van hun vlees worden naar een hoger niveau getild doordat ze constant genieten van natuurlijk daglicht, extra scharrelruimte, 100% plantaardige voeding en afleidingsmateriaal. Bij het familiebedrijf Chicken Masters verwerkt Barts broer Tim het vlees tot heerlijk sappige kippenfilets die de basis zijn voor onze slaatjes, wraps en burgers.

Onze groenten: zo lokaal en duurzaam mogelijk

Bij Foodbart zijn we dol op groentjes van eigen bodem. Om onze heerlijke gerechten te maken, kiezen we steevast voor zo lokaal en duurzaam gekweekt mogelijk. Daarom stemmen we onze suggesties zoveel mogelijk af op het seizoen. Voor vele van onze andere groenten en fruit bezoeken we veilingen of lokale markten. En hoewel avocado’s helaas nog niet in België kunnen groeien, zouden we de eerste zijn om over te stappen naar 100% Belgisch gekweekte groenten en fruit als de mogelijkheid er zou zijn!

We make it veggie

Omdat het niet altijd vlees moet zijn, heeft Foodbart een uitgebreid gamma aan vegetarische en veganistische gerechten. Minder dierlijke producten, daar moeten we met de wereld naartoe en wij dragen graag ons steentje bij!

Wist je bijvoorbeeld dat al onze frietjes gebakken zijn in 100% plantaardige olie en dat we evenveel vegetarische als vleesopties aanbieden? Dat doen we door 9 vegetarische en 2 veganistische gerechten op het menu te hebben, maar dankzij onze ‘Make It Veggie’-optie kan je ook alle rundsburgers vegetarisch verkrijgen met burgers van De Vegetarische Slager.

 Onze noten- en quinoaburgers komen van het lokale en biologische La Vie Est Belle. Het bedrijf uit Oostkamp gaat resoluut voor vers, voedzaam en verrukkelijk. Tel daar nog de kleinere ecologische voetafdruk en lokale groenten bij en je proeft écht de Belgische keuken, maar dan volledig veggie.

Ooit al biogeitenkaas geproefd van eigen bodem?

De verse geitenkaas waarmee Foodbart zijn gerechten bereidt, komt van de geitjes van Geitenboerderij en familiebedrijf De Volle Maan in Sint-Lievens-Houtem. Sinds 1994 maken ze er op ambachtelijke wijze hun rauwmelkse biologische geitenkaas. Daarvoor verwerken ze uitsluitend hun eigen melk, die ze dagelijks verkrijgen van hun geitjes. Dat vermijdt niet enkel overtollig transport, maar zorgt ook voor een product waar kaasmaakster Kathelijne en bioboer Bart 100% achter staan.

Wij zweren bij zelfgemaakte sauzen

En dat om 2 belangrijke redenen. Niet alleen weten we zo exact welke ingrediënten onze sauzen bevatten, maar je proeft ook werkelijk het verschil. Zo maken we onze champignonsaus met echte hoeveboter en onze mayonaise met verse eitjes en een Gentse klassieker: mosterd van Ferdinand Tierenteyn! Ook onze pesto’s maken we zelf, met pijnboompitten en Parmezaanse kaas als basis en zongedroogde tomaatjes of basilicum om de rode of groene pesto af te werken. En dan zijn er nog onze zelfgemaakte hot sauce, picklessaus en BBQ-saus!

Ook zoetekauwen weten bij ons wat ze eten

Voor onze versgemaakte desserts kunnen we rekenen op 2 Belgische topmerken. Zo gebruiken we het meer dan 100 jaar oude Callebaut voor onze chocolademousse en de intussen wereldberoemde Lotusspeculoos voor onze speculoostiramisu. Onze artisanale ijsjes komen van de Beste Bakker van Deinze 2022, Axel van bakkerij Aristo.

Back To Top